Πέμπτη 17 Ιουλίου 2014

ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΣΩ ΤΗΝ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΚΕΡΔΙΣΑ ΥΠΕΡΟΧΟ




 Αγαπητή κ.Καπαρδέλη

είναι μεγάλη μας χαρά να σας ανακοινώσουμε ότι είστε ένας από τους τυχερούς που κληρώθηκαν στο διαγωνισμό της Εφημερίδας των Συντακτών για το βιβλίο του Πωλ Φρίντμαν, «Μπαχαρικά και μεσαιωνική φαντασία», από τις εκδόσεις ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ.

Συγχαρητήρια, κερδίσατε ένα πραγματικά εξαιρετικό βιβλίο, που διδάσκεται  και στα πανεπιστήμια, καθώς με άμεσο και σαγηνευτικό τρόπο αποδεικνύει γιατί τα μπαχαρικά άξιζαν το μεσαίωνα περισσότερο και από το χρυσάφι και πώς άλλαξε την ιστορία την Ευρώπης το... πιπέρι!

(Περισσότερα στο: http://www.efsyn.gr/?p=215538)


Το βιβλίο που κερδίσατε θα σας σταλεί ταχυδρομικά απευθείας από τον εκδοτικό οίκο «ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ» (Τοσίτσα 1Α, πίσω από το Αρχαιολογικό Μουσείο, τηλ.: 210 8846574)

Γι' αυτό σας παρακαλούμε να μας στείλετε άμεσα ονοματεπώνυμο παραλήπτη, ακριβή ταχυδρομική διεύθυνση και ταχυδρομικό κώδικα, καθώς και ένα τηλέφωνο επικοινωνίας, διαφορετικά το βιβλίο δεν μπορεί να σταλεί.

Σας ευχαριστούμε θερμά για τη συμμετοχή σας. Συνεχίστε να επισκέπτεσθε την ηλεκτρονική σελίδα της Εφημερίδας των Συντακτών, για την καθημερινή σας ενημέρωση, αλλά και για να δηλώσετε συμμετοχή σε επόμενους διαγωνισμούς. Πολλά και ενδιαφέροντα βιβλία έρχονται!

Σας ευχόμαστε καλή ανάγνωση και θα είναι χαρά μας να λάβουμε από σας σχόλια για το βιβλίο που κερδίσατε!

Μπορείτε να συμμετεχετε σε όσες κληρωσεις θέλετε, όσες φορές θέλετε.

Να το διαδώσετε και στους φίλους σας - ούτως ή άλλως γι' αυτό κάνουμε αυτή την προσπάθεια, για να χτίσουμε μία στέρεη σχέση με τους αναγνώστες μας και αυτοί με το βιβλίο!

Για την Εφημερίδα των Συντακτών

Νόρα Ράλλη
n.ralli@efsyn.gr, τηλ: 211 104 5161









Ένα μοναδικό βιβλίο για τα ελληνικά δεδομένα, που συνδυάζει την ιστορία των μπαχαρικών με ιστορικο-κοινωνικές μελέτες.
Γιατί τα μπαχαρικά άξιζαν το μεσαίωνα περισσότερο και από το χρυσάφι;
Πόσο άλλαξε την ιστορία την Ευρώπης το… πιπέρι;

«Μοιάζει με τρέλα, με αλλόκοτη υπερβολή, με πρωτοφανή παραχάραξη της ιστορικής λογικής, ωστόσο τα μπαχαρικά –κυρίως το πιπέρι– είναι η πραγματική αιτία που κατηύθυνε τη μεσαιωνική Ευρώπη προς την περιπέτεια (για να προσδώσουμε μια πιο ποιητική ερμηνεία) ή τον επεκτατισμό (για να ερμηνεύσουμε τον καπιταλιστικό επεκτατισμό). Με δυο λόγια, η μανία που κυριαρχούσε στις κουζίνες για μπαχαρικά οδήγησε τον ευρωπαϊκό μεσαιωνικό κόσμο προς την ανακάλυψη του υπόλοιπου κόσμου. Εκεί δηλαδή που αυτά τα θαυμαστά μπαχαρικά, με τις εξωτικές μυρουδιές, φύονταν σε τόπους μαγικούς. Το βιβλίο ξεκινά από το 1000 περίπου έως το 1513, όταν οι Πορτογάλοι, δεινοί καραβοκύρηδες, ολοκλήρωσαν τις εξερευνήσεις τους στα Νησιά των Μπαχαρικών, νησιά που σήμερα αποτελούν την ανατολική Ινδονησία. Ο πόθος, η μόδα και η γεύση κινητοποίησαν ολόκληρες αυτοκρατορίες, άνοιξαν νέους εμπορικούς δρόμους, δημιούργησαν ανταγωνισμούς και πολέμους»
Ξενοφών Μπρουντζάκης

«Λίγα μοσχοκάρυδα για ένα σακούλι χρυσό: Θυμάμαι μια πολύ μεταγενέστερη εγγραφή στα κιτάπια του πρώτου Ευρωπαίου ημερολογιογράφου, του Βρετανού Σάμουελ Πέπις. Με χρονολογία το 1665 καταγράφει μια μυστική συνάντησή του με ναυτικούς «σε μια ταβέρνα σκοτεινή», όπου αντάλλαξε ένα σακούλι χρυσάφι με μια μικρή ποσότητα μοσχοκάρυδων και γαρίφαλων. Θυμάμαι ακόμα τη συνταγή που δίνει ο Ρόμπερτ Μπέρτον στη θαυμαστή «Ανατομία της μελαγχολίας» του, «εγκεκριμένο φάρμακο για τη μωρία και κάθε ανάλογη ασθένεια του εγκεφάλου». Εκεί ένα «κεφάλι μοσχαριού που δεν πήγε ποτέ με προβατίνα» θα ψηθεί «με τα εξής μπαχάρια: κανέλα, πιπερόριζα, μοσχοκάρυδο, μασίς, γαρίφαλα» και θα παρασχεθεί στον άρρωστο για μέρες δεκατέσσερις. Βρισκόμαστε στα 1621· πέντε χρόνια νωρίτερα, ο Αγγλος καπετάνιος Ναθάνιελ Κούρτχοουπ έχει προσορμιστεί στο νησί Ρουν, τον «τόπο της μοσχοκαρυδιάς», του εξαίσια αρωματικού κάρυου, που θεωρούνταν ασφαλές ίαμα για την πανώλη. Εκείνη η ασθένεια που αποδεκάτιζε την Ευρώπη ξεκινούσε με ένα φτάρνισμα και τελείωνε με θάνατο. Η περιπέτεια των νεώτερων χρόνων ξεκίνησε με ένα ταξίδι για μυρωδικά και τελείωσε με τον διπλασιασμό του κόσμου»
Κατερίνα Σχινά.

Απαραίτητο συστατικό σχεδόν σε κάθε συνταγή της ελληνικής και μεσογειακής κουζίνας, τα μπαχαρικά παραμένουν στο επίκεντρο όχι μόνο της μαγειρικής, αλλά και μιας φανταστικής παγκόσμιας θεώρησης του εξωτικού και του ευώδους.

 Από τα ταξίδια του Κολόμβου και του Ντα Γκάμα στην Αμερική, στην Αφρική και την Ινδία, μέχρι τη Χίο, τόπο παραγωγής της γνωστής σε όλους μας μαστίχας, αυτό το βιβλίο μάς ταξιδεύει στην ιστορία των μπαχαρικών, «αρωματίζοντας» την καθημερινότητα της μεσαιωνικής Ευρώπης.

vivlio-baxarikaΟ Φρίντμαν γράφει μια ταξιδιωτική εμπειρία για αναγνώστες ταξιδιωτικών βιβλίων, μια ιστορικο-κοινωνική μελέτη για τους ειδικούς, μια διαφορετική πρόταση για τους λάτρεις των μπαχαρικών και τους γνώστες της ελληνικής -και όχι μόνο- κουζίνας.

Το «Μπαχαρικά και μεσαιωνική φαντασία» είναι μια μελέτη, αποτέλεσμα πολύχρονης έρευνας και συγκέντρωσης πληροφοριών γύρω από τις ιατρικές, γαστρονομικές και θρησκευτικές γνώσεις για τα μπαχαρικά.

Γιατί τα μπαχαρικά ήταν τόσο δημοφιλή, γιατί είχαν αρκετή ζήτηση ώστε να τα φέρνουν οι έμποροι στην Ευρώπη από τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου; Γιατί, μετά τα ταξίδια του Κολόμβου, άξιζαν περισσότερο και από το χρυσάφι;

Ο Πολ Φρίντμαν μελετάει την ιστορία, τη γεωγραφία, την οικονομία και τις γευστικές προτιμήσεις του Μεσαίωνα για ν' ανακαλύψει τους εκπληκτικά διαφορετικούς τρόπους της χρήσης των μπαχαρικών – στην περίπλοκη μεσαιωνική κουζίνα, στην αντιμετώπιση των ασθενειών, στην προαγωγή της ευεξίας, και για τον αρωματισμό σημαντικών τελετουργιών της Εκκλησίας.

Ξεκινώντας από τη γοητευτική θεώρηση των μπαχαρικών ως του ελιξιρίου της ζωής, ο συγγραφέας ζωγραφίζει τον καμβά της κοινωνίας της μεσαιωνικής Ευρώπης, διαλύοντας πολλούς κοινώς αποδεκτούς μύθους.

Πιπέρι, κανέλα, άμπαρι ή μόσχος, μπαχαρικά κάθε λογής, εξωτικά και σπάνια ή πιο καθημερινά και συνήθη, κομμάτι της πραγματικότητας ή πυροδότης της φαντασίας, αναδεικνύονται στην εμπεριστατωμένη μελέτη του Φρίντμαν (καθηγητή Μεσαιωνικής Ιστορίας στο Γέιλ) μοχλός αλλά και ερμηνευτικό εργαλείο της ιστορίας του ευρωπαϊκού Μεσαίωνα. Πληθώρα γεύσεων, αρωμάτων αλλά και έρευνας και βιβλιογραφικών αναφορών συνθέτουν ένα αφηγηματικό παζλ, που δεν απευθύνεται μονάχα σε εξειδικευμένο κοινό.


Πωλ Φρίντμαν – βιογραφικό

freedman

Ο Πωλ Φρίντμαν είναι καθηγητής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο του Γέιλ, στην έδρα Chester D. Tripp.

Είναι αυθεντία στη μεσαιωνική περίοδο της Ισπανίας, και είναι επίσης συγγραφέας του βιβλίου «Images of the Medieval Peasant», το οποίο βραβεύτηκε το 2002 με το Haskins Medal της Medieval Academy of America.

Για πολλές δεκαετίες υπήρξε επιτυχημένος κυνηγός εμπειριών εκλεκτού φαγητού σε πολλές χώρες.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου